Devlet
SGK Gecikme Zammı Sorgulama
Ülkemizde ki birçok çalışan ve işveren sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak yaşamaktadır. Bu gruba aynı zamanda emeklileri de katabilirsiniz. Gerek devlete gerekse özel sektöre bakacak olursak rahatlıkla görebiliriz ki primler her zaman yatırılması gereken zamanda yatırılmamaktadır. SGK da buna belli bir seviyede zam uygulamaktadır. Aynı koşullar SSK da geçerli değil tabi. Uygulanan tüm zamlarda yılsonu yatırılmaktadır. Birkaç gün içinde yeni yıla gireceğimizi düşünürsek her işveren ve çalışan bu noktaya çok dikkat etmelidir. Tabi ki primleriniz ödeniyorsa SGK gecikme zammı sorguluması yapmanıza gerek kalmayacaktır. Aksi halde bir çalışan veya işveren olarak bu zammı sorgulayabilirsiniz. Zam maaş hesabınıza yatırılacaktır. Devlette de özelde de durum aynıdır.
SGK Gecikme Zammı Sorgulama
Gecikme zammını çok kolay bir şekilde sorgulayabilirsiniz. E-Devlet gibi aracı kurumlarla uğraşmanıza gerek yoktur. SGK'nın orijinal sitesinden tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Sorgulama işlemine geçmeden önce mevcut borç tutarını, borcun dönem yılını ve ayını belirlemeniz gerekir. Aksi halde zammı yanlış hesaplayabilirsiniz. Bu da her halükarda sizi zarara uğratacaktır. SGK gecikme zammı sorgulama işlemi sırasında maksimum 12 ay girebilirsiniz. Bundan fazlası için tekrar sorgu yapmanız gerekir ki bu kadar uzun süre ile işlemlerin gerçekleşeceğini sanmam. O yüzden zaten sizin ihtiyacınız olan maksimum ay sayısı 12 olacaktır.
SGK üzerinden zammı sorgulamak için ilk yapmanız gereken şey UYG kapısına gidip gecikme zammı sayfasına geçmektir. Bunun için direkt olarak bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. Tıkladıktan sonra hemen hemen aşağıda ki gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınızdır.
Burada hesaplama işlemine geçmeden önce dikkat etmeniz gereken şey resmi mi yoksa özel mi olduğunuzdur? Eğer özel bir daireye bağlıysanız sayfanın en altından özel butonuna tıklamalısınız. Aksini gerçekleştirirseniz gecikme zammı resmi kaynaklar üzerinden sorgulanacaktır. Bu yüzden büyük ihtimalle yanlış bir sonuçla karşı karşıya kalacaksınızdır. Ancak seçerken ilk olarak resmi ya da özel daire olduğunu seçerseniz işinizi garanti altına almış olursunuz.
Daire seçimini gerçekleştirdikten sonra resimde görebileceğiniz üzere değerleri girmeniz gerekmektir. Önce kaçıncı ay olduğunu, ardından dönem yılını, ardından da ödenmesi gereken prim borcunu girmelisiniz. Bu şekilde alt alta 5, 6 ya da 12 tane girdiğinizde ve son olarak sağ alt alanda ki hesaplama butonuna bastığınızda SGK gecikme zammı sorgulama işlemini gerçekleştirmiş olacaksınızdır. En altta toplam ödenmesi gereken tutarı görebilirsiniz. Eğer bir değeri yanlış fark ettiyseniz ya da tüm işlemleri sil baştan yapmak istiyorsanız sol alttaki temizle butonuna basmanız yeterli. Sayfa boyunca girdiğiniz tüm değerler sıfırlanacaktır. SGK gecikme zammı faiz sorgulamasını aynı şekilde bu site üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Sorgu sayısı çok olduğundan henüz e-devlet üzerine kurulmamış bir sistem, ancak ilerleyen yıllarda kurulması olası. Borç tutarı her ne kadar YTL olarak gösterse de ona aldırış etmenize gerek yoktur. TL üzerinden hesaplayacaktır ve ilgili zamana ait zam kurunu baz alacaktır.
Yorumlar