Sağlık

Adet ve Yumurtlama Dönemi Hesaplama

     Çocukluktan genç kızlığa atılan adım ergenlik dönemidir. 9-18 yaşındaki bu dönem kızların adet olmaya başladığı kişilik ve bedensel olarak geliştikleri dönemdir. Bu dönemde yumurtalıklardan östrojen ve progesteron hormonları salgılanmaya başlar. Her ay 1 yumurta atılacak şekilde döngü başlamış olur. Bu döngünün düzene girmesi 1-2 yılı bulabilir.

   Adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında sürmesi normaldir. 21 günden az veya 35 günden daha fazla sürüyorsa yumurtlama gerçekleşmediği söylenebilir. Bu durumda jinekologa başvurmanızda yarar vardır. Yılda bir veya iki kez hava değişimleri, yaşam şartı değişimleri, stresi üzüntü gibi sebeplerden adet gecikmesi yaşanabilir. Fakat cinsel hayatını varsa kesinlikle hamile olmadığınız anlamına gelmez.

     Adet dönemi dört evreden oluşur.

     Foliküler Evre: Adet olunan ilk gün başlar ve yumurtlayana kadar sürer. Vücut yumurtanın üretilmesi ve uterusun iç duvarının kalınması için hormon üretir.

    Yumurtlama Evresi: Yumurtlama dönemi, yumurtanın fallopi tüpüne bırakılmasıdır. Hamile kalmak isteyen bayanlar için yumurtlama döneminin bilinmesi çok önemlidir. Adet döngüsü düzenli olan bayanlarda yumurtlama dönemi bir sonraki adetin başlamasından 14 gün önceye denk gelir. Yumurtlama döneminden 2-3 öncesi ve sonrası hamile kalabilmek için en uygun zamanlardır.  

    Luteral Evre: Yumurtlamadan sonraki evredir. Eğer yumurta döllendiyse uterusun iç duvarına tutunur ve gebelik başlamış olur. Döllenmemişse, iç duvar atılır ve kanama başlar.

     Menstrüasyon Evresi: Kanamanın olduğu evredir. Genellikle 3 ile 7 gün arasında sürer. Kaybedilen kan 30 ile 40 ml arasındadır.

Adet ve Yumurtlama Döngüsü Hesaplama
Gün
Gün




Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın