Finans

Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama

     Kıdem ve İhbar Tazminatları iş veren ve işçi arasındaki anlaşmaların gereğince ödenen paradır. Bu anlaşmalara göre kimin tazminat ödeyeceği veya ne kadar miktar tazminat ödeneceği belli olmaktadır. İkisinin de ortak yönleri olduğu gibi farklı yönleri de bulunmaktadır.

     Kıdem Tazminatı: Öncelikle bilinmesi gereken husus; Kıdem Tazminatı alınabilmesi için işçinin çalıştığı kurum veya kuruluşta en az 1 yıl çalışması gerekmektedir. Aksi halde çalışan kişi Kıdem Tazminatı almaya hak kazanamamaktır. 1475 sayılı İş Kanununun 14. Maddesine bağlı olarak korunan ve oluşturulan tazminat türüdür. İşçinin bu tazminatı alabilmesi için yapılan sözleşmede geçen fesih haklarına uygun davranması önemlidir. Bir diğer deyişle işçi, çalıştığı iş yerinden iş kanununun belirlediği kurallar çerçevesinde ayrıldığı takdirde Kıdem Tazminatı alabilmektedir. Bu sebepler :

     1)Zorlayıcı nedenler

     2)Sağlık sorunları

     3)Ahlak kurallarına uymayan hareketlerdir.

     Bu tazminatın miktarı belirlenirken kişinin aldığı brüt maaş önemlidir. Çalıştığı sürenin son ayında aldığı brüt maaş ile günlük ücret bulunup, işçinin çalışma süresiyle çarpılarak bulunmaktadır.

     İhbar Tazminatı: Bu hususta önemli olan ise işten ayrılanacak tarihin kanunlarda belirtilen süre içerisinde ibraz edilmesidir. Bu tazminat işveren tarafından ödenebildiği gibi aksi durumda işçi tarafından çalıştığı kuruma da ödenebilmektedir. Kısacası işçinin ya da kurumun işin bırakılacağı tarihten önce işin bırakılacağı tarihi belirtilmesidir. İş Kanununun 13. Maddesinde İhbar Tazminatının koşulları ve yaptırımları belirtilmektedir. Kıdem Tazminatında oldğunun aksine 1 yıl çalışma süresini doldurmak önemli değildir. Bunun yanı sıra Kıdem Tazminatında olduğu gibi çalışılan sürenin fazlalığı alınacak tazminat miktarının artmasıyla doğru orantıdadır. Brüt Maaş üzerinden hesaplanmaktadır. İhbar Tazminatı hesaplanırken damga vergisi ve gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.





Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın