Eğitim

Dikey geçiş Sınavı(DGS) puan hesaplama

    Dikey Geçiş Sınavı(DGS); meslek yüksek okulu mezunu 2 yıllık önlisans diplomasına sahip adayların, önlisansını yaptıkları bölümle alakalı 4 yıllık fakültelere girmelerini sağlayan ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavdır. 2000 yılından bu yana yapılmaktadır. Sınava başvurmak için yaş sınırı yoktur.

    Sınavda 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır. Her 2 bölümde de soruların 10’ar tanesi mantık sorusudur. Bu soruların cevaplanması için adaylara 140 dakika süre verilmektedir. Sınav tek oturumda yapılmaktadır. Sınava genellikle Mayıs sonu-Haziran başı arasında başvuru yapılmakta ve Ekim ayında DGS ek yerleştirmeleri yapılmaktadır.

    Yapılan düzenlemelerle her üniversitenin DGS sınavıyla gelecek öğrenciler için % 10 kontenjan ayırması kanunlaşmıştır. Üniversite ve bölümle değişmekle birlikte her bölüm için 5-10 kişilik kontenjan olmaktadır. Adayların 30 tercih hakkı bulunmaktadır. Sınav yaklaşık 1 ay sonra açıklanmaktadır. Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanının(AÖBP) sınava etkisi oldukça yüksektir. Yani adayların mezun oldukları yüksek okuldaki başarısı, adayın DGS ile geçiş yapabilmesi için önemli rol oynamaktadır. DGS ile yerleşen öğrenciler için, girdikleri üniversite tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanır. Birinci ve ikinci sınıftan eksik olunan dersler öğrencilere bu programla verilir. Programın süresi iki yarıyıldır. Bu programdan geçen öğrenciler 3. Sınıfa kayıt olurlar. Ancak yeni intibak yasasıyla birlikte öğrencilerin direk 1. Sınıftan başlaması durumu da vardır.


  • TARİH



Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın