Diğer

HGS Bakiye Borç Sorgulama

      Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren HGS sisteminin otoyollarda yer alacağı belirtilmişti. Nitekim 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yavaş yavaş HGS sistemi vatandaşlar tarafından kullanılmaya başlandı. Hızlı Geçiş Sistemleri olarak bilinen HGS; KGS’nin de tarih olmasına neden oldu. Artık otoyollarda araç kullanıcılarının ya HGS’yi ya da OGS’yi tercih etmeleri zorundu bir hale geldi. Bu arada HGS satın alırken de; araç sınıfına göre satın almak gerekiyordu. Bu konuda da hata yapan birçok vatandaş oldu. Zira binek araçlar, kamyonlar ve motosikletler için farklı HGS kartları bulunmaktadır. HGS kartını aldıktan sonra içerisinde bir miktar da bakiye yatırıyorsunuz ve otoyolda her kullanımınızda; tıpkı İstanbul Kart gibi bakiyeniz düşüyor.

      Vatandaşlar çeşitli nedenlerden dolayı HGS’nin içerisine ne kadar yatırdıklarını ve ne kadar kullandıklarını zaman zaman unutabiliyorlar. Bu durumda da internet üzerinden HGS bakiye sorgulama işlemi yapıyorlar. Bu şekilde HGS kartlarının içerisinde ne kadar kaldığını öğreniyorlar. HGS bakiye borç sorgulama edevletten işlemlerini; turkiye.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-hesap-bilgileri-sorgulama bu linke tıklayarak, karşınıza çıkan ekrandan sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Karşınıza sırası ile aşağıdaki ekranlar gelecektir. Birinci ekrandan kimliği şimdi doğrula butonuna tıklayın ve ardından çıkan ekrana da; TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi giriyorsunuz.

 

 

      Yukarıdaki ekrandan HGS bakiye borç sorgulama işlemini yapmak için; size bir e-devlet şifresi lazım olacaktır. Sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmanız adına da size yardımcı olacak olan bu şifreyi; PTT şubelerine giderek, TC kimlik numaranız ile belli bir miktar para ödeyerek alabilirsiniz. Daha sonra E-devlet sistemi üzerinden yapacağınız bütün işlemlerde bu şifreyi kullanacaksınız. HGS bakiye borç sorgulama işlemi esnasında da; bu şifre ile sisteme giriş yapacaksınız.

HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

      Bu arada internet üzerinden www.ptt.gov.tr adresinden de HGS borç sorgulama ptt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Burada online işlemleri tıklıyorsunuz. Daha sonra oradan da Hızlı Geçiş Sistemi(HGS) bölümüne giriş yapıyorsunuz. Aşağıdaki gibi olacak dikkat edin.

 

 

      Ardından ister geçiş ihlali sorgulama, isterseniz de müşteri hizmetlerine giriş bölümlerini tercih edebilirsiniz. Bakiye borç sorgulamak için müşteri hizmeti giriş kısmına tıklamanız gerekmektedir. Tıkladığınızda da karşınıza böyle bir ekran çıkacaktır.

 

 

      E-posta adresiniz, şifreniz ve alt metinde yer alan karakterler ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yok ise; sol sütunda yer alan üye olun butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurun.

 

 

      Yukarıdaki bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra; üye ol butonu ile sisteme giriş yapabilir ve HGS bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. Aracınızın plakasını doğru bir şekilde ilgili bölüme girerek; plakadan HGS borç bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu esnada karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

 

 

HGS Borç Sorgulama Sisteminde Yer Alan Bilgiler

      Bu ekrandan araç sınıfını, telefon numaranızı, kalan bakiyenizi, hesap durumunuzu, bakiye hareketlerinizi da görüntüleme fırsatı bulacaksınız. Adım adım HGS kartınızı bu sistem üzerinden takip edebilir ve bakiye durumunuzu sağlıklı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Bu şekilde otoyoldan geçerken bakiyeniz yetersiz olduğu için ceza yeme derdinden de kurtulmuş olacaksınız.

 

 





Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın