Diğer

Fitre Hesaplama

     Günlük harcamaları dışında mala ve zenginliğe sahip, Ramazan ayında gerçekleştirilen Oruç ibadetini belli nedenler gerekçesiyle yerine getiremeyecek kişilerin fakirlere verdiği yardıma fıtır sadakası yani Fitre denilmektedir. İslam dinine göre belli kriterlerde zengin olan her müslümanın Fitre vermesi din açısından vacip kılınmıştır. Bu zengilik kriteri zekatta olan Nisap ile aynıdır. Aralarındaki tek fark zekatta sahip olunan Nisap üzerinden 1 yıl geçmesi gerekmektedir fakat Fitre de bu durum söz konusu değildir.

     Ramazan ayı içerisinde durumu olmasa bile Arefe Günü ya da Bayram gününde durumu düzelen kişilerin Fitre vermesi vacip kılınmıştır. Fitreyle ilgili olarak Kur’an’da; “Onların mallarında muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.”(Zariyat 19-24) buyurulmuştur.

     Fitrenin birçok kuralı Zekat ile hemen hemen aynıdır. Kişi eşine, annesine, babasına, çocuk ve torununa Fitre verememektedir. Fitre verilecek kişinin yakın çevreden ve bu paraya muhtaç kişilerden seçilmesi önem teşkil etmektedir. Fitre verilecek kişinin bu durumu bilmesi gerekmemektedir. Hatta bu ve bunun gibi yardımlar için; “Bir elinin verdiğini öbür elin görmesin” sözü ders verir niteliktedir.

Fitre Hesaplama

  • TARİH



Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın