Sosyal

Üniversite E-Kayıt

Üniversite E-Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır?

                Üniversitelere kayıt işlemi artık internet üzerinden e-devlet şifresi ile gerçekleştiriliyor. YÖK tarafından yürütülen Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları sayesinde artık üniversite öğrencileri kayıtlarını internet üzerinden yapacaklar. İlk kez bu yıl 32 üniversitede E-kayıt sistemi ile öğrenciler kayıtlarını yaptırmaya başladılar. 28 Temmuz ila 5 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen kayıt işlemi sayesinde öğrenciler oturdukları yerden E-devlet sistemi ile zorluk çekmeden kayıtlarını yapabilecekler. Bunun için tek yapmaları gereken www.turkiye.gov.tr sitesine giriş yapmak ve oradan E-kayıt sistemine tıklamak. Üniversite kayıt işlemi esnasında TC kimlik numarası ve e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. E-devlet şifresi için PTT şubelerine gitmeniz gerekiyor. Orada TC kimlik numaranız ile yetkili kişilerden bir e-devlet şifresi alabilirsiniz. Bu şifre ile üniversite e-kayıt işlemi ve daha birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

                Yukarıdaki ekranda da görüldüğü gibi; üniversite e-kayıt nasıl yapılır sorusuna yanıt ararken ilk tıklayacağınız link; https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit bu link olacak. Bu link ile yukarıdaki gibi bir ekran karşınıza çıkacak. Buradan kimliği şimdi doğrula diyeceksiniz ve ardından da karşınıza aşağıdaki kare çıkacak.

 

 

 

                Yukarıdaki ekranda TC kimlik numaranızı ve PTT şubelerinden edindiğiniz e-devlet şifrenizi doğru bir şekilde gireceksiniz. Ardından sisteme giriş yap dedikten sonra; E-kayıt sistemine erişim sağlamış olacaksınız. Buradan üniversite kaydınızı yapabilirsiniz. 32 üniversite ile sınırlı olan bu uygulamanın yeni yılla birlikte bütün üniversitelerde geçerli olması bekleniyor. Bu sayede kayıt yaptırmak için öğrencilerin okula gitmelerine de gerek kalmayacak. Önce istenilen ücreti yatıracaklar ve daha sonra E-kayıt sistemi üzerinden kaydınızı gerçekleştireceksiniz.

Üniversite E-kayıt Sistemine Nasıl Ulaşırım?

                Turkiye.gov.tr adresi üzerinden yapılan üniversite Üniversite elektronik kayıt sistemi girişi yapmak isteyenler; öncelikle www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyorlar. Ardından sol menüde yer alan Hizmetler butonuna tıklıyorlar. Bu bölümde karşılarına alt alta sıralanacak şekilde birçok sekme çıkıyor. En alt kısımda yer alan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümüne gelerek, üniversite e-kayıt bölümüne tıklamaları gerekiyor. Ardından TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sistemi giriş yapılıyor. Ekran görüntüsü de aşağıdaki gibi oluyor.

 

Öğrenciler E-kayıt Dışında Başka Hangi Hizmetlerden Faydalanabilir? 

                Buradan da görüldüğü gibi; üniversite e-kayıt işleminin yanı sıra, üniversite e-kayıt belge doğrulama, öğrenci belgesi sorgulama, öğrenci belgesi doğrulama, yükseköğretim mezun belgesi sorgulama, yükseköğretim mezun belgesi doğrulama gibi işlemler de bu sistem üzerinden yapılmaktadır.

YÖK Tarafından E-Kayıt İle Alakalı Duyuru

                Üniversitelere öğrencilerine tanınan üniversite üniversite e-kayıt işlemi 2016 ile birlikte artık üniversiteye yeni başlayacak olan birçok öğrenci; okula gitmeye gerek kalmadan kolay bir şekilde kaydını gerçekleştiriyor. Konu ile alakalı YÖK’ten yapılan açıklamada; üniversiteye yeni yerleşecek olan öğrencilerin 28 Temmuz ila 5 Ağustos tarihleri arasında; E-kayıt hizmeti sayesinde internet üzerinden üniversite kayıtlarını gerçekleştirebilecekleri ifade edildi. Yapılan açıklamada; isteyen öğrencilerin 3 ila 7 Ağustos tarihleri arasında üniversitelerine giderek, buradan da kayıt işlemleri gerçekleştirebilecekleri duyuruldu. İsteyen elektronik kayıt işlemi ile, isteyen de üniversiteye giderek kaydını gerçekleştirebilecek. Her 2 kaydı birden yaptırmaya gerek olmadığı da yapılan açıklamada yer aldı.

                Geçtiğimiz dönemde ilk kez hayata geçirilen bu uygulama ile; 32 üniversitede e-kayıt dönemi resmen başlamış oldu. 28 Temmuz ile 5 Ağustos 2015 tarihleri arasında; bu 32 üniversiteden birini kazanan öğrenciler; kayıtlarını elektronik olarak gerçekleştirdiler. Bu yöntemi tercih etmeyen ya da henüz adapte olamamış olan öğrenciler ise; okullarına giderek eski usulde kayıtlarını yaptırdılar. 2016 yılından itibaren bütün üniversitelerde bu sistemin devreye gireceği de gelen haberler arasında yer alıyor.

 





Yorumlar

Bu içerik için henüz yorum yapılmamış. Sorularınızı ve bilgi eklemelerinizi yorumda bulunarak sayfada yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.

Yorum Yazın